www.kartelec.com
 
NEDERLANDSE OVERWINNING IN EERSTE ITALIAANSE
NULEMISSIE GRAND PRIX
 

07/10/09

Source:
http://www.formulazero.nl  
 
 
 
 
 
 
 

"TURIJN/ROTTERDAM - De eerste Italiaanse nulemissie Grand Prix is gewonnen door Greenchoice Forze van de Technische Universiteit Delft, Nederland. De ‘Formula Zero Gran Prix Torino’ werd gehouden in het kader van de Eco-Efficiency Biennial georganiseerd door Environment Park en ondersteund door de Piedmont Region in het Valentino Park (Turijn, Italië). Het demonstratie-evenement was succesvol: de strijd voor plaats 0 tussen de studententeams met waterstof en brandstofcelvoertuigen was hevig en veel geïnteresseerde bezoekers en hoogwaardigheidsbekleders bezochten de Italiaanse première."

Eén van de Formula Zero kantoren is gevestigd in Rotterdam. Deze stad was gastheer van de wereldpremière racen met waterstof – powered by Linde Group – en brandstofceltechnology. Turijn is een partnerstad van Rotterdam en het EEB-evenement creëerde een unieke kans om nogmaals de connectie tussen deze twee internationale en energieke steden te onderstrepen. Ondersteund door de Nederlandse overheid doormiddel van participatie van het Nederlandse Consulaat in Milaan (www.hollandtrade.com), is de pionierende rol van Nederland (en Formula Zero) verrijkt op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het water dat gedurende het evenement door de Formula Zero-voertuigen werd geproduceerd, werd gebruikt om de oranje tulpen in een Dutch design vaas gemaakt door de Rotterdamse designer Richard Hutten te laten bloeien: een symbool van duurzame ontwikkeling en de Nederlandse manier om dat te bereiken.

Baanrecord
De eerste krachtmeting tussen de vier top universiteitenteams vond zaterdag tijdens de sprintrace plaats. Ieder team reed één vliegende ronde over het stratencircuit. De 2009 kampioen Solvay Umicore Zero Emission Racing Team uit Leuven, België, zette een recordtijd van 24,24 seconden op het scorebord. UnizartecH2 uit Zaragoza, Spanje en Greenchoice Forze completeerde de topdrie.

Surprising Sunday
De zondag stond in het teken van verrassingen. Het Belgische team vond een technisch probleem in één van de elektrische motors en kon daardoor niet deelnemen aan de tien ronden durende hoofdrace. UnizartecH2 en Greenchoice Forze waren na de Belgen tot dan toe het snelst. De uiteindelijke overwinning leek naar de Spanjaarden te gaan toen de Nederlanders in de kwalificatie crashten. Maar de studenten uit Delft slaagden erin om hun voertuig binnen twintig minuten te repareren en konden het daardoor alsnog in de finale opnemen tegen het Spaanse team. Greenchoice Forze kwam als eerste op de baan en reed de tien ronden met constante tijden, voordat UnizartecH2 hun laatste tijd neerzetten. Het Spaanse team leek sneller te gaan, maar oververhitting in de laatste ronde kostten hen de zege.

Perfecte match
“De Gran Prix Torino was een perfecte match van veel aspecten”, zei Formula Zero Racing Director Eelco Rietveld. “Met dank aan de EEB organisatie kon Formula Zero laten zien waar het voor staat: het publiek informeren en onderwijzen, snelheid en spanning, team spirit en sportmanschap zonder schadelijke emissies. En de enige emissie, schoon water, was gezien het warme weer een verademing!”

Veel aandacht
Naast het enthousiaste publiek bezochten ook meerdere hoogwaardigheidsbekleders het evenement en namen deel aan de prijsuitreiking. Dhr. Oreste Accornero, Nederlandse consul van Turijn, Dhr. Paolo Peveraro, vice-president van de Region Piemonte, Dhr. Andrea Bairati, wethouder van sport in Turijn bezochten de première van nulemissie racen in Italië. Ook de President van de Region Piemonte, Mevr. Mercedes Bresso na een kijkje bij de Nederlandse pitbox en bleek zeer geïnteresseerd. Formula Zero registreerde meerdere publicaties in kranten zoals La Stampa en Il Sole24 Ore.

Formula Zero Gran Prix Torino resultaat:
0th place, Greenchoice Forze (Delft, Nederland), 3 punten
1st place, UnizartecH2 (Zaragoza, Spanje), 5 punten
2nd place, Solvay Umicore Zero Emission Racing Team (Leuven, België), 7 punten
3rd place, Imperial Racing Green (London, Groot-Brittannië), 9 punten

Eco-Efficiency Biennial 2009
Het Eco-Efficiency Biennial van 2009 (EEB’09) wil het evenement op een internationale schaal in een nieuwe opzet en op een andere locatie herlanceren. Het wordt gehouden op de voorzieningen van het Torino Esposizioni, een historisch complex in het Valentino Park, het groene hart van de stad. Het evenement staat in het teken van het verspreiden van wetenschappelijke kennis, informatie, educatie over het milieu en entertainment voor inwoners en de jongere generatie.

Het is een nulemissie evenement. Met andere woorden, de impact van het Eco-Efficiency Biennial 2009 op het milieu wordt ‘gemeten’ om acties in te stellen om de uitstoot van schadelijke gassen te compenseren.

Foto: Emile Nijssen

 
 
 
 
 
 
 
 
  For more information, please visit : www.formulazero.nl